Čefurji raus

Čefurji raus

Žanr: komedija

Dolžina: 100 minut

V kinu: od 3. oktobra 2013

Zgodba

Marko, Adi, Aco in Dejan čamijo na klopci pred blokom na Fužinama. Marku najeda, ker je nehal trenirati, pa ker ga voditeljica ne jebe pet posto, pa ker ga bo Radovan iztambural, če izve, da je nehal trenirati. Adiju mori, ker se mu je burazer Sanel zadrogiral, pa ker Mirsadu dol visi za to in raje guzi kelnerice nekje v Avstriji. Acotu teži Makarovićka, on pa bi rad prefukal Damjanovića. Dejan se je uprpil, ker se hoče Sonja preseliti v Slovenske Konjice. Potem uletijo cajkiči. In njihov svet začne počasi razpadat na prafaktorje.

»Pozabljamo kako krhke in ranljive so družine priseljencev, ki so v tujem svetu odrezane ne le od svoje kulture, temveč tudi od svojih sorodnikov in prijateljev. Otroci v teh družinah so pogosto prepuščeni sami sebi, ker so njihovi starši enako nebogljeni kot oni sami. Izgubljeni v svetu njim nejasnih pravil, družbenih norm in običajev. In če starši ne vedo prav dobro, kaj smejo in česa ne, težko svetujejo svojim otrokom. Tem tako preostane le ulica in njena “pravila”«.

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je medtem izšla na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni Gori, na Poljskem, Češkem in Švedskem, v Sloveniji pa doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je zbrala že več kot 300 ponovitev.

V sodelovanju z legendo jugoslovanskega filma Abdulahom Sidranom, avtorjem predlog za kultna filma Emirja Kusturice Se spomniš Dolly Bell in Oče na službenem potovanju, je Goran Vojnović napisal scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno. Na ta način se je zgodba o Fužinah, Marku, Adiju, Acotu, Dejanu, njihovih čefurskih starših, seksi voditeljici, nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih, končno vrnila na svoje izhodišče, saj jo je Vojnović sprva napisal kot scenarij in šele nato preoblikoval v roman.

Goran Vojnović

Goran Vojnović je filmski režiser, pisatelj in kolumnist. Njegov romaneskni prvenec Čefurji raus! je bil prodan v sedemnajsttisoč izvodih, osvojil je nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta ter bil preveden v šest jezikov. Po njem je bila narejena tudi uspešna gledališka predstava z že več kot 300 ponovitvami, oktobra 2013 pa bo luč sveta ugledal tudi film Čefurji raus!. To bo Goranov drugi celovečerni film po tem, ko je leta 2010 posnel Piran Pirano. Leta 2012 je izdal svoj drugi roman Jugoslavija, moja dežela in zanj prejel svojega drugega kresnika.

Kratka filmografija in nagrade:

2002 Fužine zakon

2004 Sezona 90/91

2005 Sretan put, Nedime (scenarist):
– Srce Sarajeva za najboljši kratki film na Sarajevo film festivalu
– nominacija za nagrado Evropske filmske akademije za najboljši evropski kratki film

2006 Moj sin, seksualni manijak

2008 Kitajci prihajajo
– posebna omemba na Festivalu slovenskega filma v Portorožu

2010 Piran – Pirano
– najboljša montaža, najboljša ženska glavna vloga in najboljši scenarij na Festivalu slovenskega filma v Portorožu
– najboljši film in najboljša moška vloga na South-East European Film Festival v Parizu
– nagrada za medkulturni dialog na festivalu v Cottbusu

2013 Čefurji raus!

Igrajo

Marko – Benjamin Krnetić
Aco – Dino Hajderović
Adi – Ivan Pašalić
Dejan – Jernej Kogovšek
Radovan – Emir Hadžihafizbegović
Ranka – Mediha Musliović
Mirtić – Zoran Cvijanović
Sonja – Polona Juh
Samira – Daria Lorenci Flatz
Mirsad – Milan Pavlović
Marina – Vesna Trivalić
Trener – Jernej Šugman
Nenad – Peter Musevski
Čiča – Mustafa Nadarević
Furlan – Igor Žužek
Bole – Meto Jovanovski
Makarovićka – Jessica Žagar
Voditeljica – Nuša Šenk
Živka – Violeta Tomić
Savka – Vesna Anđelković
Natakarica – Saša Mihelčič
Krković – Sebastjan Starič
Enes – Enes Hrnčić
Irfan – Irfan Beširević
Ljubo – Ljubomir Subotić
Nermina – Lana Mazzini
Oče – Slobodan Maksimović
Policist 1 – Aleksandar Rajaković Sale
Policist 2 – Valter Dragan
Carinik 1 – Moamer Kasumović
Carinik 2 – Igor Skvarica
Luka – Luka Batina

Poseben gost – Radoslav Nesterović

Ekipa – avtorji

Scenarij: Goran Vojnović
Strokovni sodelavec na scenariju: Abdulah Sidran
Režija: Goran Vojnović
Direktor fotografije: Radovan Čok
Skladatelj: Anže Kacafura – Cazzafura
Snemalec zvoka: Jože Trtnik
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik
Montaža: Janez Bricelj, Ivor Ivezić
Scenografinja: Urša Loboda
Kostumografinja: Zvonka Makuc
Oblikovalka maske: Mirjam Kavčič
Producenta: Franci Zajc, Boštjan Ikovic 

Abdulah Sidran

strokovni sodelavec na scenariju, rojen 2. oktobra 1944, je bosanskohercegovski pesnik, pisatelj in filmski scenarist.

Je eden najpomembenjših filmskih avtorjev (scenarist) v bivši jugoslovanski kinematografiji in sicer filmov Se spomniš Dolly BellOče na službenem potovanju, ki ju je režiral Emir Kusturica, filma Kuduz režiserja Ademira Kenovića, (A)Torzija in številnih drugih.

Kot filmski avtor je Sidran dobitnik številnih nagrad in priznanj. Je redni član Akademije znanosti in umetnosti BiH ter mojsterski kandidat v šahu. Živi in dela v Sarajevu in v Goraždu.

Radovan Čok

direktor fotografije, po študiju na Pedagoški akademiji se je posvetil fotografiji in filmu. Kot direktor fotografije je debitiral s televizijskim igranim filmom Krizno obdobje (režija: Franci Slak, 1981). Od takrat je posnel 19 celovečernih igranih in TV filmov, 72 kratkih igranih filmov ter 28 dokumentarnih filmov. Za svoje delo je bil tudi večkrat nagrajen (Zlata ptica za fotografijo 1978, MAFAF Pula 1977, Teden domačega filma Celje 1984, 1988, Festival slovenskega filma Portorož 1993, 1999, 2001). Ves čas se je posvečal tudi pedagoškemu delu kot predavatelj na različnih seminarjih in delavnicah, nekaj let tudi na AGRFT in drugih medijskih izobraževalnih ustanovah (IAM Ljubljana, Visoka šola za umetnost Univerza v Novi Gorici). Je med ustanovnimi člani Združenja slovenskih filmskih snemalcev, kjer je zadnja leta tudi predsednik.

Izbrana filmografija – Celovečerni igrani filmi:

Krizno obdobje – režija Franci Slak (1981)
Sence bližnjih prednikov – režija Filip Robar Dorin(1982)
Decembrski dež – režija Božo Šprajc (1989)
Ljubezen po kranjsko – režija Janez Drozg (1989)
Operacija Cartiere – režija Miran Zupanič (1990)
Slum Baby – Gli Anni Di Lata – režija Paul Stany (Giovanni Carrino) (1992)
Striptih – režija Filip Robar Dorin (1994)
Bonboniera – režija Jan Zakonjšek (1994)
Čamčatka – režija Mitja Novljan (1995)
Barabe! – režija Miran Zupanič (1999)
Desperado Tonic – režija Boris Petkovič (2000)
Kakor v nebesih tako na zemlji – režija Franci Slak (2006)
Prehod – režija Boris Palčič (2008)
Piran – Pirano – režija Goran Vojnović (2010)
Le Voci Nel Buio (Glasovi v temi) – režija Rodolfo Bisatti (2011)
Čefurji raus! – Režija Goran Vojnović (2013)

Urša Loboda

scenografinja, rojena 1964 v Ljubljani. Po končani gimnaziji Ivana Cankarja je študirala na FAGG-oddelek za arhitekturo, v Ljubljani. Od leta 1989 dela kot samostojni kulturni delavec – scenograf. Področja njenega dela so filmska in televizijska produkcija, reklamni spoti pretežno za tuji trg ter zasnova razstavnih in drugih prireditev.

Kot scenografinja je sodelovala pri večih slovenskih filmih, med drugim: Hvala za Sunderland (2011, režija Slobodan Maksimović; nagrada za najboljši film, FSF, Portorož 2012), Piran – Pirano (2009, režija Goran Vojnović), Prehod (2008, režija Boris Palčič; nagrada občinstva za najboljši film, FSF, Portorož 2008; nagrada Golden Aphrodita za najboljši set design, Cyprus Int. Film Festival, Nikozija 2009), Traktor, Ljubezen in Rock ‘n’ Roll (2006, režija Branko Đurićnagrada Vesna za najboljšo scenografijo, FSF, Portorož 2007), Uglaševanje (2004, režija Igor Šterk, glavna nagrada festival, Mannheim-Heidelberg 2008), Delo osvobaja (2004, režija Damjan Kozole, nagrada za film Grand Prix- Palmera de Oro, Mostra de Valencia 2006), Ruševine (2002, režija Janez Burger), Rezervni deli (2001, režija Damjan Kozole,), kot set designer pa pri z oskarjem nagrajenem filmu Nikogaršnja zemlja. Čefurji Raus! (režija Goran Vojnović, 2013).

Poleg tega je sodelovala tudi pri številnih kratkih igranih filmih ter televizijskih igranih in igrano-dokumentarnih projektih.

Zvonka Makuc

kostumografinja, je končala Šolo za oblikovanje v Ljubljani. V svoji dolgoletni poklicni karieri je sodelovala pri več kot sto najrazličnejših filmskih, televizijskih in gledaliških projektih. Med drugim pri legendarnih TV oddajah, kot sta Periskop in Teater paradižnik, dokumentarnem projektu Istra skozi čas itd. Kostume je oblikovala tudi pri štirinajstih celovečernih filmih: med njimi Sreča na vrvici Janeta Kavčiča, Veter v mreži Filipa Robarja Durina, za katerega je prejela Badjurovo nagrado za kostumografijo na tednu slovenskega filma, z oskarjem nagrajenem filmu Nikogaršnja zemlja Danisa Tanovića, Varuh meje  Maje Weiss in vrsto drugih. Njena zadnja celovečerna filma, kjer je sodelovala kot kostumografka pa sta Piran – Pirano in Čefurji raus!  Gorana Vojnovića.

Mirjam Kavčič 

oblikovalka maske, deluje na področju filma in televizije. Njena filmografija obsega več kot dvajset celovečernih in kratkih igranih filmov. Leta 2001 je sodelovala tudi pri uspešni mednarodni produkciji Nikogaršnja zemlja, dobitniku oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film. Poleg tega v njeni filmografiji lahko zasledimo še projekte Oča (režija Vlado Škafar, 2010), Piran – Pirano (režija Goran Vojnovič, 2010), Trst je naš! (režija Žiga Virc, 2010), Ljubljana je ljubljena (režija Matjaž Klopčič, 2005), Oda Prešernu (režija Martin Srebotnjak, 2000), Barabe (režija Miran Zupanič, 1999), Nepopisan list (režija Jane Kavčič, 1999), Križišče (režija Igor Prodnik, 1997), Sirota s čudežnim glasom (režija Miha Mazzini, 2002), Hot Dog (režija Igor Gajič, 2001), Zlato srce (režija Klemen Dvornik, 2001), Izlet (režija Martin Turk, 2002), Alan Ford (režija Robert Černelč, 2003). Razen pri filmu je Mirjam Kavčič dejavna tudi na področju televizijskih zabavnih in igranih oddaj. Za film Šanghaj (režija Marko Naberšnik, 2012) prejela na Slovenskem filmskem festivalu v Portorožu 2012 nagrado za najboljšo masko.

Janez Bricelj

Montažer. Rojen 1953 v Ljubljani, likovni oblikovalec. Pri 22 letih se je pridružil slovenskim filmskim ustvarjalcem v sektorju montaže kot asistent. Vse do danes je Janez sodeloval kot montažer slike in montažer zvoka pri številnih kratkih, dokumentarnih in celovečernih filmih. Montiral je filme priznanih in nagrajevanih slovenskih filmskih režiserjev kot so Tugo Štiglic, Matjaž Klopčič, Karpo Godina in številnih drugi. Med njegove zadnje najuspešnjejše projekte se uvrščajo: Aleksandrinke, dokumentarni film režiserja Metoda Pevca, Šanghaj, celovečerni film v režiji Marka Naberšnika ter Čefurji Raus, celovečerec Gorana Vojnovića.

Ivor Ivezić

Montažer. Rojen 1976 v Puli na Hrvaškem. Leta 1995 je maturiral na Gimnaziji Pula, potem pa se l. 1998 vpisal na Akademijo Dramskih Umetnosti v Zagrebu, smer TV in filmska montaža. L. 2007 je diplomiral z odliko ter vse do 2010 delal na številnih projektih kot freelancer, ko se je zaposlil na Hrvaški Televiziji kot montažer. Živi in dela v Zagrebu, je poročen in oče dveh otrok.

Filmografija:

– Izkrivljene podobe (Iskrivljeni odrazi), dokumentarni, režija: Tatjana Božić, produkcija: Fade in, 2000.
– Modri Pony (Plavi Pony), dokumentarni, režija: Ivona Juka, produkcija: ADU, 2004.
– Kaj s seboj čez dan (Što sa sobom preko dana), dokumentarni, režija: Ivona Juka, produkcija: 4film, 2005.
– Pogled iz vodnjaka (Pogled iz bunara), kratki film (del omnibusa Neke druge zgodbe -Neke druge priče), režija: Ivona Juka, produkcija: 4film, 2006.
– Lavanderman, igrano – dokumentarni, režija: Zvonimir Rumboldt, produkcija: Kad-tad, 2009.
– Romkom, kratki film, režija: Zvonimir Rumboldt, produkcija: 4film, 2010.
– Lepotica večera (Krasotica večeri), dokumentarni, režija: Darko Borić – Bubi, produkcija: HRT, 2011.ž
– Kako smo vstopili v Evropo: Primer SeX (Kako smo ušli u Europu: slučaj SeXa), dokumentarni, režija: Ines Pletikos, produkcija: Kinematograf, 2012.

Nagrade:

– Nagrada za najboljšo montažo na Filmski reviji Akademije za gledališče, l. 2005 za film Modri Pony (Plavi Pony)
– Nagrada za najboljšo montažo na Dnevih hrvaškega filma, l. 2006 za film Kaj s seboj čez dan (Što sa sobom preko dana)
– Nagrada rektorja Univerze v Zagrebu za izjemne dosežke za montažo dokumentarnega filma Kaj s seboj čez dan (Što sa sobom preko dana)

Anže Kacafura

skladatelj, se je rodil v Celju leta 1985. Prvič se je predstavil širši javnosti kot izvajalec v tandemu Da Deuce s pesmijo Dost Vas Mam. Skladba je bila uvrščena na mednarodno hip hop kompilacijo Speaking In Tounges. Kasneje pa smo jo lahko slišali tudi v angleškem filmu Birthday Girl z Nicole Kidman in Vincentom Casselom v glavnih vlogah. Kot producent, avtor glasbe in tekstopisec se je prvič izkazal leta 2006, ko je za Jadranko Juras napisal njen prvi singel Ko Bi Le Vedel iz njenega debitanskega albuma Anima. V zadnjih letih je sproduciral kar nekaj albumov in pesmi kot so Mi Je Žal (Zlatko ft. Tina Marinšek) , Več Od Lajfa (Zlatko ft. Senidah) in Naj Sije V Očeh (Muff).

Med drugim je sodeloval tudi z izvajalci kot so Edo Maajka, Siddharta, Vlado Kreslin, Nikolovski, Anika Horvat in Nina Pušlar.

Glasba za film Čefurji Raus! je njegova prva tovrstna izkušnja.

Franci Zajc

producent, Franci Zajc je med drugim sodeloval pri snemanju legendarne uspešnice Cvetje v jeseni in televizijske nadaljevanke Dekameron. Kasneje pa se ga spomnimo po uspešnih premierah filmov Temni angeli usode (režija Sašo Podgoršek), Sladke sanje (režija Sašo Podgoršek), Nepopisan list (režija Jane Kavčič), Barabe (režija Miran Zupanič), Ljubljana je ljubljena (režija Matjaž Klopčič), Petelinji zajtrk (režija Marko Naberšnik), Piran-Pirano (režija Goran Vojnović) ter vrste dokumentarnih filmov, med njimi Zgodba gospoda P.F. (režija Karpo Godina), Kocbek, pesnik v pogrezu zgodovine (režija Miran Zupanič) in uspešnice Otroci s Petrička (režija Miran Zupanič). Je tudi koproducent uspešnega češkega filma Mlada noč (režija Olmo Omerzu), ki je mednarodno premiero doživel na filmskem festivalu v Berlinu 2012.

Celovečerni igrani film Šanghaj (režija Marko Naberšnik) je bil nagrajen na Filmskem festivalu v Montrealu leta 2012 z nagrado za najboljši scenarij.

Čefurji raus! (Goran Vojnović, 2013)

Boštjan Ikovic

producent, diplomiral leta 2007 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Deloval in sodeloval je pri organizaciji več kot 400 različnih dogodkov in glasbenih koncertov v Sloveniji ter nekaj manjših DJ-jevski nastopov v Avstriji.

Od 2006–2008 je deloval v medijskem oddelku Studio marketing JWT kot asistent medijskega planiranja, v Media Publikumu kot medijski planer ter zasedal mesto marketinga pri Radio Ekspres.

Bil je organizator snemanja pri nadaljevanki Strasti (režija Jure Pervanje, 2009) in Moji, tvoji, najini (režija Siena Krušič, 2010). Organizator pri snemanju dokumentarnega filma Na koncu Tržaške (režija Jurij Gruden, 2010).

Pri celovečernem filmu Piran-Pirano (režija Goran Vojnović, 2010) bil organizator snemanja in organizator promocije, pri celovečernem filmu Šanghaj (režija Marko Naberšnik, 2012) izvršni producent, pri celovečernem film Čefurji raus! (režija Goran Vojnović, 2013) pa producent.

Bil je prisoten tudi kot koproducent pri uspešnem češkem filmu Mlada noč (režija Olmo Omerzu), ki je mednarodno premiero doživel na filmskem festivalu v Berlinu 2012.

Koproducent

Depo Sarajevo

Jadran film Zagreb

Tehnične storitve

Filmski studio Viba film

Pokrovitelj

Mestna občina Ljubljana

Medijski partner

Radiotelevizija Slovenija

Sofinancer

Slovenski filmski center

Tehnični podatki

Dolžina: 100 minut

Format: DCP; 1:1,85; 24/fps, color

Dolby digital 5.1

Leto produkcije: 2013.